Przepisy mam – co na obiad?

Bitki wołowe w sosie pomidorowym

dla dzieci powyżej 1 roku

Składniki:
- pół kilograma wołowiny
- 3 nieduże cebule pokrojone w talarki
- niecała szklanka bulionu wywaru z warzyw lub wody
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- tymianek
- zioła prowansalskie lub inne przyprawy
- sól i pieprz
- mąka do oprószenia mięsa
- olej do smażenia

Sposób przyrządzania:
Cebulę zeszklij na patelni i przełóż do większego rondla. Mięso umyj, oczyść z błon, pokrój w plastry (w poprzek włókien), zbij tłuczkiem, oprósz mąką, podsmaż z obu stron na patelni i przełóż do rondla z cebulą. Wlej bulion, posól, przypraw, w razie potrzeby dolej trochę wody i duś pod przykryciem (na kuchni lub w piekarniku), aż mięso zmięknie. Sos zaciągnij koncentratem pomidorowym. Koncentrat można zastąpić chrzanem wymieszanym ze śmietaną.

Pulpety cielęce z kasza manną

dla dzieci powyżej 10 miesiąca

Składniki:
- ½ marchewki
- ½ pietruszki
- mały kawałek pora
- mały kawałek selera
- 100g mielonej cielęciny
- 2 łyżeczki kaszy mannej
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- ½ jajka
- 200 ml wody
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta pieprzu

Sposób przyrządzania:
Warzywa obierz i umyj. W garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. W misce wymieszaj mięso, kasze manną, jajko i pieprz. Uformuj malutkie pulpeciki. Każdy obtocz w bułce tartej. Z warzywnego wywaru wyjmij warzywa i zagotuj go. Na wrzątek wrzuć pulpety, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok 30 min.

Bibi na facebook
Bibi na instagramie
Bibi na twitterze